poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krutyńska pasieka


Już od dawien dawna w okolicy wiadomo, że dobry prawdziwy miód można dostać u sołtysa w Krutyni.  
Przy okazji zakupu kolejnego słoika miodu dla szuwarowych gości zrobiłam mały wywiad połączony z sesją miodową;-))


Produkcja miodu wbrew pozorom to dość skomplikowany proces, a przynajmniej wydaje się dla takiego laika jak ja. Same słownictwo związane z wyrobem miodu oraz informacje o kolejnych etapach jego powstawania narobiły mi niezłego zamętu w głowie. Udało mi się te informacje odrobinę uporządkować po przewertowaniu parudziesięciu stron internetowych poświęconych tematyce pszczelarstwa.


Okazuje się, że te niepozorne owady mają przeogromne znaczenie dla nas. Ok. 90% wszystkich roślin, a w tym 70% roślin użytkowych to rośliny owadopylne (entomofilne). 1/3 produktów żywnościowych ma bezpośredni lub pośredni związek z zapylaniem przez owady. Wśród owadów zapylających najważniejszą grupę stanowią pszczoły miodne (Apis). Cechą odróżniającą je od innych owadów jest wierność jednemu gatunkowi kwiatów, polegająca na tym, że podczas jednego oblotu pszczoła odwiedza jeden gatunek kwitnącej rośliny. Pyłek osadzający się na włoskach zbieraczki jest przenoszony na kwiat tego samego gatunku, zwiększając znacznie prawdopodobieństwo jego zapylenia.


W Krutyńskiej pasiece znajduje się około 50 uli a każdy zamieszkuje do 80 tys pszczół.


Czy wiecie na przykład, że taka jedna pszczoła przez cale swoje pracowite życie wytwarza ok jednej łyżki miodu?!


Pierzga – pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji pyłku roślin owadopylnych (entomofilnych) albo wiatropylnych zbieranego przez pszczoły robotnice różnych gatunków pszczół. Z pyłku zebranego z kwiatostanów pszczoły formują na ostatniej parze odnóży obnóża. Po przyniesieniu do ula (gniazda) składają je do komórek plastra, a pszczoły ulowe (młode) ubijają je w komórce. W temperaturze ula (temp 35 °C) i warunkach beztlenowych zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku. Pierzga jest gromadzona przy czerwiu. Pierzga jest zatem naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół. Pierzga jest pokarmem larw (czerwiu otwartego) i młodych pszczół.


Powyżej to węza – używany w pszczelarstwie szablon z wytłoczonymi kształtami komórek plastra pszczelego umieszczany w ramce. Rozmiar dostosowany jest do wielkości i kształtu ramki, najczęściej prostokątny. Węzę z wosku osadza się w ramce poprzez wtopienie w drut przewleczony przez nią. Dzięki zastosowaniu węzy plastry tworzone przez pszczoły mają regularny kształt o określonej wielkości komórek.
Węza produkowana jest przemysłowo lub samodzielne przez pszczelarzy. Do produkcji węzy używa się stalowych walców z wytłoczonym wzorem dna komórki plastra pszczelego, który potem wylepia się woskiem.
T

Zbieranie stopionego wosku ze zużytego plastra. Tak nabyty wosk zuzywa sie potem do produkcji:
  • do produkcji węzy pszczelej,
  • do produkcji świec, które zapalone pachną miodem; 
  • do produkcji środków czystości typu pasty, nabłyszczacze,
  • do pielęgnacji dredów,
  • jako środek polerski w produkcji cukierniczej i farmaceutycznej,
  • wybielony na słońcu lub za pomocą substancji chemicznych wosk pszczeli nosi nazwę wosku białego i jest stosowany np. do produkcji kosmetyków.


Barwa plastra zmienia się od białej do żółtej przez brązową aż do prawie czarnej, co jest wynikiem procesu ich starzenia się. Po wytopieniu z plastrów uzyskuje się wosk pszczeli.


Kit pszczeli to lepka substancja żywiczna powstająca z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z pączków i młodych pędów topoli, brzozy, świerku, kasztanowca i innych drzew oraz roślin zielonych. Kit służy pszczołom głównie jako materiał uszczelniający i dezynfekujący. Powlekają nim wgłębienia, uszkodzenia i szpary w ścianach ula, regulują szerokość wylotka na zimę. Pokrywają też nim („mumifikują“ – w celu zapobieżenia ich rozkładowi) ciała martwych szkodników, które wtargnęły do ula (ryjówki, myszy), a których, ze względu na rozmiary, nie są w stanie usunąć na zewnątrz. Kit wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Ta właściwość znalazła zastosowanie w lecznictwie. Kit pszczeli przyśpiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, jest skuteczny również w przypadku oparzeń. Ponadto może być używany przy przeziębieniu, paradontozie i chorobach układu pokarmowego.


 Miodarka (wirówka) to urządzenie do odwirowywania miodu z plastrów pszczelich. Jest to wykonany ze stali nierdzewnej cylindryczny bęben. W środku znajduje się wirnik (kosz), połączony z mechanizmem napędowym. Do wirnika wkłada się ramki i pod wpływem siły odśrodkowej miód wylatuje z komórek plastra. Przy dnie miodarki znajduje się zawór, którym ścieka miód.

Ciekawe czy się za mną zgodzicie, ze  pszczelarstwo wydaje się być fascynującym tematem?

Tak czy inaczej nasi goście jutro będą się raczyć chałką ze świeżutkim krutynskim miodkiem....

2 komentarze:

  1. zostawcie coś na sobotę! :)

    pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. A dla mnie miodek malinowy mniam

    OdpowiedzUsuń